A-Fan Fiction Bulgaria
За да използвате пълноценно целият форум и да можете да виждате и коментирате всички секции, е желателно да се регистрирате или да влезете във вече създаден от Вас профил!

Join the forum, it's quick and easy

A-Fan Fiction Bulgaria
За да използвате пълноценно целият форум и да можете да виждате и коментирате всички секции, е желателно да се регистрирате или да влезете във вече създаден от Вас профил!
A-Fan Fiction Bulgaria
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Китайски бисквити с късметчета

Go down

Китайски бисквити с късметчета Empty Китайски бисквити с късметчета

Писане by Nao~hime Пет Юни 12, 2015 10:06 pm

Китайски бисквити с късметчета 8168974G

Традиция е в Китай при различни поводи да се сервира сладкиш с лотусова паста. През XIII и XIV век Китай бил завзет от монголите. Имало е активна съпротива, но поради огромната територия и силния контрол от страна на монголите китайците имали проблеми с осъществяването на контакти между войските на съпротивата.

Тъй като заради лотусовата паста монголите не ядяли китайския сладкиш, в него можели да се скрият тайни послания. Революционерът Чу Ян Чанг пътувал из страната преоблечен като свещеник и раздавал тези сладкиши в окупираните градове. Така станало възможно организирането на въстание, което довело до завземането на властта от династията Мин.

След успешното въстание традицията да се слагат послания в сладките станала още по популярна. Разбира се, вместо революционни призиви, в сладките се слагали пожелания и народни мъдрости. Провеждали се дори конкурси за най-оригинална мисъл или пожелание.

В днешната си форма курабийките с късметчета възникнали в Америка между 1866 и 1869, когато за строежа на железопътната отсечка през Сиера Невада към Калифорния пристигнали около 10 000 китайци като евтина работна ръка. В Америка липсвала традиционнната лотусова паста, но за специални случаи рецептата била променена и така възникнали познатите днес курабийки.

Идеята да се раздават курабийки с късметчета хрумнала на японеца Макато Хагивара, който имал японска чайна в парка Голдън гейт. През 1909 той започнал да предлага чая с тези сладки. Идеята имала успех и скоро била възприета от китайските ресторанти в Сан Франциско. От 1964 година започва машинното производство на курабийки с късмети.
Интересното е, че тези курабийки са рядко срещани в Китай. В повечето азиатски заведения те се наричат “Американски курабийки с късметче”.

В Америка, тези късметчета се предлагат в повечето случаи в китайските ресторанти като десерт  . Според една градска легенда, човекът правещ бисквитките, наблюдава гостите на ресторанта и поставя във бисквитката лисче с подходящ текст.

По принцип късметчето е парче хартия с изписана фраза - измислена мъдрост или неясно пророчество. Посланието вътре също може да включва списък с късметлийски номера, фраза на китайски от известен или не китайски философ, с превод  .
В Сан Франциско, една от туристическите атракции в Чайнатаун е -Golden Gate Fortune Cookies - фабрика за ръчно правени бисквитки с късметчета, която съществува от 1962г.  Fortune "бисквитките" са , въведени от японците, популяризирани от китайците, но в крайна сметка ... консумирани от американците!!!

Рецепта:

продукти: 5 с. л.масло, 4 големи белтъка, 1 ч.ч. пудра захар (пресята), 1 ч.ч. брашно (пресято), щипка сол, 3 с.л.бита сметана, 1 ч.л.бадемов екстракт

приготовление: Загрейте фурната до 150-180С. Пригответе си две тави за бисквити -  намажете хартията за печене щедро с мазнина. Разтопете маслото на слаб огън и го оставете на страни. С миксер на средна скорост разбийте белтъците и захарта(около 30 секунди), добавете брашното и солта , разбийте до гладкост и прибавете разтопеното масло, сметаната, бадемовия екстрат, пак разбийте до гладкост. С помощта на голяма супена лъжица изсипете върху тавите за бисквити кръгчета на разстояние едно от друго. Леко обърнете тавата наляво -  надясно, за да разпределите и оформите сместа - трябва да е относително симетрично кръгче, макар да не е нужно да е идеално, тъй като при печенето се дооформя(кръг палачинка с диаметър 12-13 см).Пече се, докато краищата на бисквитките станат златисто кафяво, прибл. 8-10 мин. Когато са готови, извадете с тънка шпатула една бисквита, поставете я в ръката си, като държите кърпата или сте си сложили ръкавица, защото горят ужасно. Много бързо поставете листчето с късметчето в средата на бисквитата, сгънете я на две и след това я прегънете през средата, като приближите ръбчетата леко едно към друго. Така оформената бисквита поставете в дупката на тавичка за мъфини, където тя да изстине напълно.
Съвет: Целия процес на вадене и сгъване трябва да трае по 10 сек.,защото бисквитките изстиват бързо и стават чупливи,печете на етапи от 2 до 4 броя през 4 мин., за да имате време за сгъване.


Китайски бисквити с късметчета 8168975J

Nao~hime
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1452
Join date : 27.09.2013
Години : 40
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите