A-Fan Fiction Bulgaria
За да използвате пълноценно целият форум и да можете да виждате и коментирате всички секции, е желателно да се регистрирате или да влезете във вече създаден от Вас профил!

Книга за оплаквания

Създайте нова тема   Напишете отговор

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Пон Юни 08, 2015 1:00 pm


Създавам този пост във форума, защото усещам, че е нужен и то много. Всеки знае, че в близките години администраторската намеса не се усещаше много и потребителите ни се грижеха сами за себе си. Казвам това в качеството си на един от тези потребители, които преди две години се озова от скука във форума и в крайна сметка се застоя повече, отколкото съм предполагала. Мога с ръка на сърцето си да призная, че възприемам форума за част от дома си - тук се запознах с прекрасни хора, с които обмених лични контакти и които в един период от време ми въздействаха благотворно. Ето защо дори и утре, когато няма да съм админ, а моето място бъде заето от друг по-креативен, млад и надъхан човек, аз няма да съжалявам за времето, през което съм била тук.

Ежедневно обаче се случват неща, които вгорчават нашата работа и е нужно да проявяваме лошите си страни в интерес пак на останалите ни членове в малкото ни общество. И така се появява необходимостта от тази своеобразна книжчица, в която всеки може да изрази негативите си - дали заради ново обновление във форума, тема, която смята, че е излишна, проблем с регването, проблем с логването или не зареждане на страници. Проблем с потребител, който се заяжда на лично съобщение или някъде из форума. Опитваме се да следим лично всяка една тема, да обхванем целия форум и да сме от полза на всичките ни потребители, но сме наясно, че не сме слънца, които да огреят навсякъде. Дава ви се възможността да предявите исканията си или оплакванията директно към нас, администраторите, а ние от своя страна ще се опитаме да намерим решението с обсъждане на проблема.

Да започна аз с информацията, че ето тази потребителка с акаунт на този адрес --- http://a-fanfiction.bulgarianforum.net/u749, ще бъде банната при следващото си нарушение. То се изразява в системно писане с латински букви /не смея да кажа 'латиница', защото латиницата си е един отделен език, а това е просто шльоковица!/. И преди някой да ми скочи в защитата й, ще кажа, че вече два пъти едитвах коментарите й директно в темата на фик, пратих лично съобщение, на което единственият отговор бе директен игнор от нея. Първо: не е етично спрямо автора на фика да влизам нагло и да се опитвам да наложа правилата на форума. Второ: загрозявам темата на фика. Трето: не е коректно спрямо другите потребители, които пишат на кирилица. Те са в пълното си право да си помислят, че щом при един минава писането на шльоковица, значи и при тях ще мине. Говорих с другия админ по този въпрос и тя ми сподели, че има такъв проблем с още една потребителка, на която едитва коментарите и й пратила съобщения на лично, но ефекта е нулев. Разберете ме правилно - това, че сме администратори, не означава да влизаме и да ви поправяме от ваше име. Смешно е, грозно и излишно, щом пренебрегвате дори едно простичко правило като писането на кирилица. Системата за лични съобщения са си ваша конфиденциална територия. Така че ако толкова искате да изразите мнението си за фика на автора, пишете коментара си на шльоковица като съобщение. Нека това нарушение си остане между вас и автора, а не го излагайте на показ пред всичките ни потребители!

Благодаря за вниманието!


Последната промяна е направена от Nao~hime на Чет Авг 13, 2015 4:38 am; мнението е било променяно общо 1 път




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Сря Юни 10, 2015 3:22 pm

Аз да се обадя отново като черна станция... При каталогизирането в няколко секции и раздели, се установи, че има липсващи фикове, за което нямаме обяснение. Проверихме в историята на админ панела и единственото, което мога да кажа със сигурност е, че най-вероятно става дума за бъг, който в подобни форумни матрици е често срещано явление. Съжаляваме много на засегнатите от това и ви молим да си качите фиковете, ако забележите, че са изчезнали по някакъв начин.

Единственото, в което можем да уверим с екипа, че подобни неща ще се постараем да не се повтарят и дори да стане нещо, ще имаме готово обяснение за случилото се!

Извиняваме се още веднъж!




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Нед Юни 21, 2015 5:58 pm

Благодарение на Dahee-cdnm се откри следната несправедливост във форума, която лепва плесница на всички модератори и администратори - минали и настоящи! Може би едната или другата авторка са си мислили, че това няма да бъде открито, след като сменят имена и заглавие и последствията ще бъдат ненаказани, предвид, че едва от скоро форумът ни се сдоби с по-стабилен надзор и нарушенията се гонят до дупка!

Плагиатството /с други думи кражбата!/ е законово нарушение навсякъде по света! Само в България обаче това деяние не само, че се подминава с лека ръка, но и бива толерирано!

Само за сравнение ще дам пример за попфолка, в който наши български певици и певци нагло крадат песни, аранжименти и текстове от други балкански изпълнители - от Турция, Сърбия, Румъния или Гърция. Не само, че плагиатството се приема за нормално, но и печели фенове, дори медия и тежат на българското общество като воденичен камък на шията! Понеже това е отклонение от темата, се извинявам на феновете на попфолка, ако има такива сред нашите потребители - регистрирани и гости!

В хентай раздела се откриха две теми или два фика, постнати от две различни потребителки в разстояние от година. Едната тема ( тази на Ivon_kr ) е обособена като уаншот и е пусната във форума на 26 август 2013 година. Другата тема ( тази на DreamGirl69 ) се появява в раздела за хентай на 29 януари 2015 година. Не знам коя от коя е крала идеята или изпълнението на фика, защото макар двете да са с различни заглавие и различни имена на персонажите, 'еднаквостта' е повече от фрапираща. Не искам и да знам, защото двете теми заминават в коша, където им е мястото без право да бъдат върнати или решението ми оспорено за момента!

За всеки случай проверих айпи-адресите на двете ни авторки, за да се убедя, че са две различни момичета, а не една писателка с различни никнеймове и две регистрации във форума! Напълно различни айпи-адреси, следователно са две различни момичета, които копират една от друга или още по-лошото - откраднали са от трети човек!

След малко ще добавя и ново правило във Форума, където плагиатството ще бъде гонено до дупка! Ако някога от сега нататък, считано от днешна дата, се забележи подобно нещо, темите ще хвърчат към Коша! Авторите, позволили си подобно деяние, ще бъдат порицани, а при повторно тяхно изпълнение, ще бъдат баннати по айпи-адрес! Т.е. завинаги. Няма да могат да се регистрират, колкото и никнеймове сменят и през колкото и и-мейли да предоставят в бланката за регистрация!

Фенфикшънът търпи критика от по-качествени литератори и често е охулен несправедливо. Авторите му се смятат за по-долно качество от професионално пишещите оригинална литература, а при проявите на плагиатство само предизвиква още повече присмех и обида. И малката му репутация се срива в земята! Форумът /в това число аз!/ съм върло против такова нещо и лично ще гоня потребителите, злоупотребили с доверието ми по този низък начин. Ако някой все пак има възражение /включително една от двете авторки!/, моля да се свържат с мен с лично съобщение или във фейсбук, или скайп! Тук няма да разискваме подобно нещо, след като поставям точка още сега! На коментарите в защита на плагиатството във всичките му разновидности няма да обърна никакво внимание, освен на лично!

Още веднъж благодаря на Dahee-cdnm! Макар да е от скоро в екипа ни, печели всеки ден моето доверие!




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by fancy fox on Нед Юни 21, 2015 6:43 pm

Тъй като съм преживявала това с плагиатството в друг сайт, искам и аз да се намеся относно това.

Станах модератор, защото форумът беше този, който успя да ме накара да пиша и всичко останало. С една дума, това тук е ценно за мен място.

По принцип влизам често в хентай раздела, защото в яой цари ред и спокойствие, тъй като там са по-организирани хората и уважават творбите си /не казвам, че в хентая не е така/.

НО това не означава, че в другите раздели потребителите могат да си правят каквото искат. Присъединих се към екипа, защото преди администратор да се намеси с обновени правила за форума, беше една голяма каша и да не забравяме писането на маймуница.

Ако авторките имат проблем, както каза и Nao~hime, могат и на мен да ми пишат. Защото и аз не допускам да се толерира по този начин плагиатството на фенфикшъни, тъй като съм преживявала това от първо лице.

Останах изненада, тъй като бях коментирала едната тема и чак сега разбрах, докато се ровех из 'архивите', че е плагиатствана.

Мога само да потвърдя думите на администраторката и да се обърна към тези потребители, които си мислят, че все още могат да се противопоставят на правилата, особено това с плагиатстването.

Желая лека вечер и нека не виждаме повече подобни изяви.



"they can't touch me,
we break off,
run so fast they can't even catch me.
touch me, I'll show you tricks with my stick stacks quickly"
avatar
fancy fox
VIP

Sagittarius
Брой мнения : 664
Точки : 1433
Join date : 15.01.2015
Години : 16
Местожителство : - някъде там -

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by DreamGirl69 on Нед Юни 21, 2015 8:49 pm

Искам да ви кажа истината относно фика които е '' копиран''
Едно момиче ми прати първа глава на този фик ( Любовта е за двама ?) и ме помоли да го продължа , но аз отказах . Вместо това и дадох паролата си за да пише по нейния а аз по моя . Нямах си и никаква на представа че е откраднат от друг . След като разбрах , че е откраднат се скарах с нея и от тогава не сме си писали и тя не е публикувала друга глава ! Искам да се извия от нейно име за създаденото неудобство и още сега ще изтрия нейния фик . Отново се извинявам .
avatar
DreamGirl69

Брой мнения : 31
Точки : 14
Join date : 29.01.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by fancy fox on Нед Юни 21, 2015 8:54 pm

Не знам какво мисли по това администраторката,може и да сме били в грешка, но пак е плагиатствано.

Дали ти си й дала паролата или там каквото сте се уговорили с онова момиче, не знам какво е станало, но плагиатството е извършено така или иначе. Дори и да се извиниш, фиковете си остават в Кошче, а и по-добре, щом не сте планирали нова глава.

Оставям темата така, тъй като очаквам второ мнение от главната, когато се логне във форума.



"they can't touch me,
we break off,
run so fast they can't even catch me.
touch me, I'll show you tricks with my stick stacks quickly"
avatar
fancy fox
VIP

Sagittarius
Брой мнения : 664
Точки : 1433
Join date : 15.01.2015
Години : 16
Местожителство : - някъде там -

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by DreamGirl69 on Нед Юни 21, 2015 8:59 pm

Нали няма да махнете Любов срещу лъжа ( моят фик ) ?
avatar
DreamGirl69

Брой мнения : 31
Точки : 14
Join date : 29.01.2015

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by fancy fox on Нед Юни 21, 2015 9:04 pm

Засега не.

Надявам се, че не се сърдиш, но и аз откъде да знам дали оправданието ти е истинско? Едва ли ще имаш бан, но следващия път бъди внимателна.

Ще ти дам пример със съдебната зала - дали си искал да убиеш някого, то вече е сторено.

Така е и с твоят случай. Щеш - не щеш, двата фика си остават в кошчето. Фикът е написан до някоя си глава и това е. Чувствай се предупредена за подобен вид действия, защото ако още веднъж се повтори, ще си отнесеш наказанието. Подобен вид действия няма да толерираме във форума вече.

Желая ти лека вечер и ако онова момиче има профил тук, можем с нея да се свържем, ако наистина е това, което твърдиш.



"they can't touch me,
we break off,
run so fast they can't even catch me.
touch me, I'll show you tricks with my stick stacks quickly"
avatar
fancy fox
VIP

Sagittarius
Брой мнения : 664
Точки : 1433
Join date : 15.01.2015
Години : 16
Местожителство : - някъде там -

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Нед Юни 21, 2015 9:07 pm

Извиненията се приемат, но темите остават в Кошчето. Действията са нелицеприятни и накърняват не само нас като модератори и администратори, но и другите автори на форума, които си блъскат главите ежедневно, за да създадат нещо оригинално.

Разбира се, не винаги нещото, което излиза е хубаво по стереотипа на читателя, но важното е, че човекът зад клавиатурата се старае да пише, да лавира между думи и изрази, да бъде креативен, оригинален, доколкото фенфикшънът дава това право.

Нямам нищо против авторът изрично да упомене източника си на вдъхновение - дали книга, филм, сериал, друг фик?, наистина е по-добре, отколкото да се скрие нещо толкова важно. Аз самата съм взимала заемки от определени филми или изрази, но винаги съм упоменавала източника си!

В случая никъде не е упоменато, за това и темите остават в Кошчето. Разбира се, DreamGirl69, ти се дава право да постваш и коментираш във форума, тъй като това е единичен случай, но при повторение банът е просто гарантиран. Другата потребителка е със същите наказателни точки!

Съжалявам много на засегнатите, но реда във форума трябва да се спазва, за да бъдем етични един с друг и да се подкрепяме! :)




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Hotaru_No_Hikari on Пон Юни 22, 2015 12:23 am

След поста и ново-въведеното правило за плагиатството във форума, създадени от Nao~hime, си спомних, че преди време попаднах на нещо подобно в Yaoi раздела, което ми направи ужасно лошо впечатление, дори ме накара да се възмутя. Доста хора бяха силно развълнувани и се възхищаваха на творчеството на една „писателка“, разкрила „своите“ възможности в една определена творба. И наистина. Прочитайки я, аз също останах възхитена. Завладяващо и оригинално написано. Докато sadreamer - нашата модераторка, не ме просветли, че въпросният фенфикшън, всъщност е завзет от друг сайт, където произведението се намира под друго име.
Разбира се, съжалявам, че тогава не съм могла да взема нужните мерки спрямо плагиатството на въпросната потребителка, тъй като все още не разполагах с администраторски права над сайта.

Сега обаче, след като се засегна темата и аз вече имам възможностите да поправя допуснатото, реших да проверя, освен този фик, за който си спомням, дали пък потребителката случайно не е решила да пусне още някоя „оригинална“ творба. И познайте какво открих! Цели 7 откраднати идеи! Това са 7 теми с копирано от друг сайт съдържание, чиито права мисля, че е излишно да се споменава, че не са поискани! В самото съдържание, имената на героите, както и рода на местоименията, бяха изменени. На някои от творбите, „авторката“, дори не си бе направила труда да промени заглавието, за което й благодаря - беше ми още по-лесно да открия оригиналите!
^^ Но нека никой не се заблуждава, че като смени заглавието, няма да бъде разкрит. Лично, едно по едно ги търсих и се убедих с очите си, че всичко, целият текст, е едно към едно, с изключение на имената и рода, както споменах по-горе.

И сега, нека удостоя с нужното внимание въпросната потребителка. Регистрирана е под никнейм desityyy и като гледам от доста време не е пускала тема. Това не значи обаче, че няма да си получи заслуженото наказание, което е директен БАН, без право на възражение! Нарушението е направено многократно с всичките 7 теми, така че не мисля, че наказанието подлежи на обсъждане.

Е, хора, може да съм строга, гадна, наречете ме както искате, НО плагиатството за мен е нещо недопустимо и не смятам да толерирам подобно нещо, още повече да правя компромиси. Моля, представете си последствията, ако някой автор види писанията си под друга форма в нашия форум. Както аз, така и другите от екипа няма да допуснем форума да западне поради своеволия и кражби от страна на некоректни потребители!

Съобщавам, че утре ще се проведе обстоен преглед на темите и ще се направи чистка на всички плагиатствани, които са били допуснати в рамките на сайта през последните месеци. Разбира се, ще последват и съответните наказания! Нека всички занапред бъдат предупредени.

И не на последно място, искам да кажа „Добре дошла!“ на нашата нова модераторка -
Dahee-cdnm! Благодарности и поздравления и от мен за свършената работа! Радвам се на ентусиазма и сериозността ти!


avatar
Hotaru_No_Hikari
VIP

Брой мнения : 590
Точки : 476
Join date : 10.09.2014
Местожителство : `a non-existent place`

Вижте профила на потребителя https://hotarunohikari.wixsite.com/publishing-portfolio

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by exophil on Пон Юни 22, 2015 4:09 am

Имам малко глупав въпрос - ако някой плагиатства моя творба да речем, и моята ли ще бъде изтрита, докато евентуално не докажа, че е на 100% моя, или не?
avatar
exophil

Gemini
Брой мнения : 101
Точки : 10
Join date : 18.02.2015
Години : 20

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Пон Юни 22, 2015 6:12 am

В твой интерес е да го направиш веднага щом заподозреш нещо. Оставиш ли някой друг - потребител или админ, да открие измамата, ще има лоши последствия и за теб. Да, дава ти се възможност да докажеш невинността си в случая! Ужасена съм от факта, че трибуната, която се дава на всеки един за изява е узурпирана от хора, които се кичат с лаврите на някой друг без да се поставят на мястото на истинския автор или в случая на излъганите читатели.

Фенфикшънът не е оригинален жанр - той е заемки от тук - от там, но правейки това поне имате правото да упоменете реалния източник. Харесал ви е даден фик, който искате да надградите и продължите. Още в началото посочете тази подробност, за да може да сложите гаранция и за себе си при евентуално изискване на авторски права. Разберете го по следния начин - как бихте се почувствали вие, ако някой ''открадне'' творбата ви и нагло я представи за своя...? Копи-пейст истории от рода на сменени имена, родове или нещо друго, не би следвало да бъдат коментирани и да се отдава уважение, когато авторът не проявява нищо свое. Нищо, което да заслужава респект и уважение от останалите.

За потребителите, които си дават свободно профилите, за да може техни приятели да постват уж техни фикове, както се получи /или както твърди DreamGirl69/ не е във ваш интерес. Това е все едно да предоставите личните си данни като адрес, ЕГН, дори подпис на човек и да му дадете доверие. Аз лично няма да го направя за нищо на света, освен на някой от моето семейство. Приятелки, познати, от фейсбук, скайп или подобни социални мрежи - не разсъждавайте толкова ограничено! Такива приятели определено не заслужават подобна разменна монета, освен ако не са ви дали причина да им се доверите. Но дори и така де, щом автор иска да пусне фик, защо ще го прави от акаунта на друг? Нека да го направи от свой собствен, нали?

Който си мисли, че скривайки се зад фалшиви имена и и-мейли, може безнаказано да се измъква, е в дълбока грешка! Доколкото ми е известно законите, на които подлежим всички в реалния свят, съществуват и е интернет-пространството. Така, че бъдете внимателни какво правите, за да не бъдете отговорни за нещо, което в началото смятате за нещо маловажно!

Искрено се надявам подобни потребители да не открием!

Искрено се надявам, че след подобно разискване на проблема, такива пошли изяви ще бъдат прекратени в зародиш и забравени!

П.П. И още едно последно уведомление! Въпросната desityyy е имала две регистрации, от които е поствала всичките си 'крадени неща'. В админ панела айпи-адресите цъфват като майски рози, така че ако си мислите, че ще можете да се скриете под сто имена, значи сте в жестока заблуда! Лично я баннах по айпи-адрес - това означава, че дори няма да може да влиза в началните страници на форума, каквото и да прави... Нека си вземат бележка всички потребители, които си мислят, че ще се измъкнат току-така от такова престъпление!




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by exophil on Пон Юни 22, 2015 11:58 am

Смятам за малко нечестно спрямо истинските автори да се процедира точно по този начин - внезапно да се трие всичко. Да, по-добре е за форума да няма плагиатство, но имам чувството, че ще пострадат и невинни. Аз например не чета всеки един фик, не мога да знам дали някой е крал или не. Моля да не се приема коментара ми като поредното мрънкане от недоволни хора, просто би било добре да се поговори с потребителите преди да се трие освен ако кражбата не е очевидна.

П.С. Благодаря, че сте се заели все пак да се занимавате с това на нас да ни е по-леко! :)
avatar
exophil

Gemini
Брой мнения : 101
Точки : 10
Join date : 18.02.2015
Години : 20

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Пон Юни 22, 2015 12:19 pm

Няма проблем да изнесеш и твоята гледна точка, но предвид, че ние като администратори разполагаме  с почти всички доводи за бан, едва ли трябва да се оспорва. Защо ли? За да пристъпя към тази превантивна мярка, аз проверих всички мнения. Дали айпи-адреса се различава от нечий друг, колко мнения са пуснати от този адрес, кой потребител е писал и т.н. За въпросната потребителка desityyy, установих, че е пускала мнения от няколко адреса - вероятно от нейни приятелки, също регистрирани във форума, чийто никнейм ще запазя дискретно в тайна, понеже може те да нямат вина..., но си взимам бележка и за тях! Разберете, айпи-то в случая е като адресна регистрация. Мога да ви кажа улицата и името на абоната и домейна. И в нет-пространството колкото и маски да си слагате, пак няма да се скриете. Например на моя айпи-адрес ми излиза името на сина ми и града, в който живея, понеже съм го регнала.

Както казах, преди да пристъпя към мерки, ще изслушам всяка една позиция, както направих с DreamGirl69. Но понеже е единичен случай, тя се разминава само с порицание тук. Няма да бъде банната, нито мненията й ще бъдат изтрити. Политиката на форума ни вече не е триене на всичко, каквото не ни хареса! Просто всичко заминава в Кошчето, където се заключва без право на връщане или коментиране. Колкото до потребителката със седем кражби, не мисля, че трябва да бъде толерирана нито миг повече. Дори в коментарите й нагло се говори, че чака коментари, че съжалявала за грешки, че... Не знам за вас, но за мен тази измама ми идва малко в повече.Това говори, че човекът отсреща няма никаква съвест и скрупули и според мен няма никакво право да е във форума!

С други думи ще погледна казуса, ако е единичен случай, ако ми бъдат предоставени доказателства, които ще намеря в айпи-историята на потребителя... Вярвайте ми, най-кофти в случая е да банна човек и да му посоча вратата без право да се върне, както е в случая за плагиатство! Но има ли строги мерки за това, почти сигурно е, че няма да се повтори!




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Книга за оплаквания

Писане by Bling`sFOX~ on Пон Юни 22, 2015 1:12 pm

Тъй като горната тема е заключена и нямаше как да се изкажа за плагиатстването, реших да го сторя тук. Напълно съгласна съм, защото това не е първия път в който виждам някой от форума да злоупотребява с творението на друг. В случая, когато забелязах това, момичето направо си беше свило история от книга, с известна авторка...единственото променено беше хентай двойката и естествено откраднатите заслуги. Тогава писах лично на това момиче, и дори й дадох линк към оригинала за да види, че не злорадствам или лъжа. Целта не ми беше да я обидя или нахуля, а да й обясня защо не е редно това. След като тя прочете моите два смс, защото тя не беше направила това само с един фик. Не влезе повече. Което ужасно ме разочарова защото й казах че може да обясни на читателите си, че заслугите за творението не е нейно и просто да добави в описанието думичката "Превод, с леки промени" и линк към оригинала и всичко щеше да е добре, защото наистина това е някакъв труд, да поправи всички думички, предназначени за героинята, за да бъдат подходящи за героя. И от време на време се чувствам виновна за изчезването на момичето, но това не е начина.


avatar
Bling`sFOX~
VIP

Aquarius
Брой мнения : 4189
Точки : 2651
Join date : 06.05.2013
Години : 24
Местожителство : Jonghyun's house >""<

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by exophil on Пон Юни 22, 2015 3:48 pm

А имаме ли право да пишем фик по книга или филм? Понеже мислех да правя второто. И има ли правила някакви? Ще бъде ли проблем ако спомена дадения филм или книга? И съжалявам, ако нещо не съм разбрала и задавам прекалено много въпроси, просто държа да се застраховам. xD
avatar
exophil

Gemini
Брой мнения : 101
Точки : 10
Join date : 18.02.2015
Години : 20

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by fancy fox on Пон Юни 22, 2015 4:05 pm

AgentDeer за пример, спомена във фика си "And Then There Were None", че го пише по книгата на Агата Кристи.

Фикът на suicide.is.painless с Йонгдже и Йонгдже, е вдъхновен от книгата на Джон Грийн.
/споменавам за хората, които познавам хд/

Но не мисля, че това се присъжда като плагиатстване. Като са споменати източниците на информация, тогава не е копирано. Nao~hime също го каза.



"they can't touch me,
we break off,
run so fast they can't even catch me.
touch me, I'll show you tricks with my stick stacks quickly"
avatar
fancy fox
VIP

Sagittarius
Брой мнения : 664
Точки : 1433
Join date : 15.01.2015
Години : 16
Местожителство : - някъде там -

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Пон Юни 22, 2015 6:35 pm

exophil, можеш да черпиш идеи от къде ли не! Няма значение дали това е книга, сериал, филм или друг фик. Но ако сменяш само имената и родовете и представяш един оригинален текст за свой, ще е в твой ущърб. Споменатите фикове са копирани и пействани буквално без да има никаква поправка, ето защо авторите се титулуват плагиати. За това и имаше банната 'авторка', защото не й беше единичен случай, а го е повторила, потретила... и т.н.

Фенфикшънът като цяло е плагиатство! Взимаш идея и я разработваш по свой начин. Оригиналът тук е в изказа ти, в сюжета, в изпълнението... Като цяло не е нужно дори да се споменава източника на вдъхновение, ако ти разработваш идеята. Но плагиатството е съвсем друга работа - там буквално се краде, дума по дума, и няма никаква разработка. Просто автор, който представя за свое, нечий чужд труд! Ето това е разликата.

Само за пример ще ти кажа, че и аз съм разработвала идеи от филми, книги и анимета. Например идеята на 'Дама Пика' бе песничката от книгата на Агата Кристи 'Десет малки негърчета'. В '21 грама' разработвам интепретация на шинигами по анимето Bleach. В завършения ми яои-фик 'Първи опити за летене' заимствам цялостната идея от филма 'Стъклената къща'. В последния ми шот с Марк и Джаксън - тук основа е филма 'Електра'.

С други думи ако взема да изброявам от къде съм черпела вдъхновение, няма да ми стигне страницата. Не е въпроса в това. Идеята я взимам, но я разработвам по мой начин. Това ме прави различна от плагиата, който само копира текста и го пуска като свой!

Надявам се, че си схванала разликата! :)




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by exophil on Пон Юни 22, 2015 9:35 pm

Разбирам, благодаря!
avatar
exophil

Gemini
Брой мнения : 101
Точки : 10
Join date : 18.02.2015
Години : 20

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Nao~hime on Вто Юни 30, 2015 10:45 pm

Добър вечер на всички!

Тук съм да известя една доста неприятна новина! Днес цял ден някои снимки на аватари и подписи не се отварят, в това число и емотиконките на сайта, което е много неприятно, защото не зависи от форумната матрица. Влязох преди малко в админ панела, за да видя дали проблемът все пак не е във форума и се оказа, че не е така. С други думи, картинките и гифовете се зареждат от сайт, който в момента е страшно прецакан. :/

Може би всеки ще си оправи проблема, като качи нов аватар от друг сайт или свой собствен /както правя аз между другото!/. Защото именно поради тази причина всички картинки, които качвам се зареждат от сайт, който няма да бъдат изтрити от собственик и да ''избягат'' към гората по неведоми божии причини. Съжалявам много да го съобщя, но това вече зависи от вас.

Проблемът с емотиконите остава налице и ако въпросния сайт, от който се зареждат смайли-тата не се оправи, ще се наложи да кача други емотикони. Жалко, че не знам кой е поставял старите, че да ми даде папката на всички и да ги кача на ново...

При всяка промяна, ще съобщя това тук!




Престанахме да търсим чудовищата под леглата си, когато осъзнахме, че те са вътре в нас... ---> Хийт Леджър като Жокера
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Книга за оплаквания

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Можете да отговаряте на темите