A-Fan Fiction Bulgaria
За да използвате пълноценно целият форум и да можете да виждате и коментирате всички секции, е желателно да се регистрирате или да влезете във вече създаден от Вас профил!

ПРАВОПИС

Създайте нова тема   Напишете отговор

Go down

ПРАВОПИС

Писане by -code name B- on Вто Дек 30, 2014 12:31 am

Здравейте, драги съфорумници ^^ Реших да отворя тази тема, защото виждам, че има нужда от нея и наистина се надявам някой да отдели няколко минутки, за да я прегледа. Така..както се подразбира от заглавието ще говоря за правописа. Дори не знам откъде да започна. Докато чета съм срещала наистина много неприятни правописни грешки и реших, че темата ще е доста полезна..разбира се, ако отделите време, както казах по-горе. От неприятни до към по-неприятни. Добре..1, 2 пъти случайност, 3 път вече се подразбира, че авторът наистина не знае как се пише тази дума или просто е свикнал жаргонно да си я изговаря така и затова я и пише по този начин. Надали само мен ме дразнят тези грешки..Хора, представете си. Влизате в книжарница, давате 10 лева за книга, прибирате се вкъщи, започвате да четете и изникват грешки. Е, няма ли да ви стане гадно ? Нека започна..

Първо
Използване на съкращения

А.k.a, lol, btw или подобни неща..страшно неприятно! Моля ви от сърце..не използвайте тези съкращения. Ужасно дразнещо е. В чатове правете, каквото си искате, но....докато пишете нещо да използвате подобни неща-изключено.

Второ
Не знам и не мога

ЗАПОМНЕТЕ! "Не знам" и "Не мога" НЕ СЕ пишат слято! Това е една от най-грубите грешки срещани в правописа на българите. Към тези, които до сега са си мислели, че се пише слято-мисля, че грешката не е само ваша, ами и на учителите, затова се надявам, след като прочетете (надявам се) това правило да ви се забие надълбоко в мозъка и никога да не правите подобна грешка отново.

Трето
Деепричастия

Пред деепричастията ВИНАГИ се пише запетая.
Пример за деепричастие: четейки, вървейки, чакайки, пеейки и т.н
Пример за изречение, в което е включено деепричастие: Той напусна стаята, решавайки да избяга от вкъщи.

Четвърто
Местоимения

Пред относителни местоимения, подчинителни съюзи и местоименни наречия ВИНАГИ се поставя запетая.
Относителните местоимения са: Който, когото, която, което, които, каквото, щото, какъвто, каквито, чийто, чието, чиито, колкото.
Забележка 1: Местоименията "чийто, чиито" са нещо като раци ( :D ). Винаги се движат назад..Имам предвид следното-ГРЕШНО Е, ако напишете: В залата влезе младеж, чийто дрехи предизвикаха всеобщо удивление.
Именно, защото точно това относително местоимението пояснява думата СЛЕД него, докато останалите поясняват думата ПРЕД него.
ПРАВИЛНО Е: В залата влезе младеж, чиито дрехи предизвикаха всеобщо удивление.
Забележка 2: Запетая се пише пред "на когото/на който" и двете никога не се отделят едно от друго. ГРЕШНО Е: Подарих подарък на, когото трябваше.
Грешка също допускана доста често.


Пред въпросителните, отрицателните и обобщителните местоимения НЕ СЕ пише запетая.

Пето
"Като"

Пред "като" се пише запетая, но не винаги. Когато сравняваме нещо НЕ СЕ пише.
Пример: Тя ухае като цвете. ; Мария е като дете.
Пише се, когато можем да заместим "като" с местоименното наречие "когато".
Пример: Прибрах се вкъщи, точно като родителите ми спяха.

Шесто
Подчинителни съюзи и съчинителни връзки

Пред подчинителните съюзи (че, макар че, освен че, въпреки че, който, където, защото, колкото, както, за да, че да, ако, когато, която) се пише запетая.
Поставя се и при съчинителните връзки: ама, но, обаче, пък, ала, ама, та, па, нито-нито, ту-ту, дали-или, хем-хем, повече от един път споменаване на "и" при изреждане на нещо определено.
Примери: Той нито беше хубав, нито грозен. ; Хем ми беше скучно, хем имах задължения за вършене. ; И лисицата, и вълка избягаха.
Пред съчинителните връзки "да" и "без да" не се пише запетайка.

Седмо
Обръщения

При обръщенията винаги се пише запетая.
Пример: Мамо, отивам да играя футбол.
----------------------------------------------
Искам да кажа, че думата "заради" не се пише "зареди". Ако я напишете така..просто самото значение на думата се променя.
За сега е това. Ще редактирам поста при забелязване на други грешки или пък, ако се подсетя за нещо друго. Благодаря на Raixx ;3 за подкрепата относно тази тема. Много, много благодаря.


Последната промяна е направена от -code name B- на Пет Май 08, 2015 12:53 am; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
-code name B-

Брой мнения : 175
Точки : 28
Join date : 28.12.2013
Местожителство : Добрич

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by AmyLee on Вто Дек 30, 2014 8:38 am

Хайде и аз да се присъединя. Макар, че съм нова единствено за сайта, не значи, че съм такава и в писането. Не знам дали това е важна тема, но тези неща като:
"Кво? "
"Офффф, стига ве! "
"Ъъъъъъ"
"......."
Нищо лично. Вярно е, че всеки пише по свой начин, но съм на твоето мнение, че трябва поне правописа да се спазва. Дългото многоточие е мисля, че е само 3 точки, а не да запълва и продължава поне колкото цяло изречение меко казано. Макар, че е атрактивно и в книгите вече ако човек вика, шрифта е огромен ( Капс Лока ест :дд ) , ама поне да се избягва и удължаването на последната гласна или друга там.
" КАТИИИИИИИИИИИИИ"
Хейтвайте ме, но аз просто споделям какви са СПОРЕД МЕН най-честите грешки.

Ще кажа и пак: нова съм само за сайта, но не и в писането. Просто това съм забелязала в някои фикове (казвам някои, а не всички. Боже, недей. ) и не ви задължавам да ги спазвате. Има си админи и ако те преценят, да си правят каквото искат.
*моли се да мине без излишен хейт*
avatar
AmyLee

Virgo
Брой мнения : 24
Точки : 0
Join date : 29.12.2014
Години : 20
Местожителство : South Korea ofc. ; иначе - Разград хД

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by -code name B- on Вто Дек 30, 2014 5:13 pm

Няма причина за хейт..благодаря ти, че се включи. Всеки е свободен да коментира, ако се сети за нещо конкретно ^^
avatar
-code name B-

Брой мнения : 175
Точки : 28
Join date : 28.12.2013
Местожителство : Добрич

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by nasa__ on Вто Дек 30, 2014 5:55 pm

Така, и аз да се включа към граматичните маниаци.

Мили потребители, всеки себеуважаващ се автор внимава за грешки, за да не се излага пред читателите си (и още повече пред хейтърите си :D ). Вярно е, че вие пишете главно за себе си и нямате никакви приходи от това да споделяте личното си творчество, но щом сте решили да изисквате свободното време на някого, поне го направете по възможно най-добрия начин. Вярно е също,че повечето от вас все още са гимназисти или може би дори в основното училище, и имате да учите още доста за красотата и сложността на родния си език, но точно писането е начин, с който можете да обогатите знанията си по български. Аз лично няма да говоря за специфични граматични и правописни правила тук, но искам да споделя две малки тайни, които биха подобрили писането ви значително.

Основното, което аз знам е, че като за начало винаги е хубаво да имате някой речник до себе си. Не е нужно да е книжен, онлайн речника rechnik.chitanka.info също върши чудесна работа. Правилно инсталиран Microsoft Word също. Освен това винаги може да хванете някой от по-активните си читатели да ви бъде така наречения beta-reader, на който бихте могли да разчитате за корекции и оценка преди да публикувате творчеството си пред останалите.

Писането е много приятно, но също така трудоемко хоби и изисква надграждане. Не го забравяйте това :67:
avatar
nasa__

Capricorn
Брой мнения : 8
Точки : 0
Join date : 01.12.2011
Години : 24
Местожителство : Разград/ Велико Търново

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Mell_K~Chu on Вто Дек 30, 2014 11:58 pm

Ами повечето неща знам как се пишат, така че.. и аз съм срещала доста правописни и пунктуационни грешки, но това са за тях. Аз по принцип рядко греша, но като почна да пиша бързо и стават грешки. хд Но това е друга тема... хдд Да кажа отново. Описанието горе го прочетох набързо и на всичко казвах "това го знам..." :D И наистина тази тема ще е полезна на почти всички. ^^


avatar
Mell_K~Chu
VIP

Aries
Брой мнения : 889
Точки : 1505
Join date : 11.11.2014
Години : 23
Местожителство : Русе

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by -code name B- on Сря Дек 31, 2014 12:55 am

Съветвам ви, след като си напишете главата да я препрочетете ВНИМАТЕЛНО наново, следейки за грешки. Искрено моля всички..наистина.
avatar
-code name B-

Брой мнения : 175
Точки : 28
Join date : 28.12.2013
Местожителство : Добрич

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Mell_K~Chu on Сря Дек 31, 2014 1:22 am

Аз всеки път си го чета и където е подчертано, значи има грешки и си ги поправям. ^^


avatar
Mell_K~Chu
VIP

Aries
Брой мнения : 889
Точки : 1505
Join date : 11.11.2014
Години : 23
Местожителство : Русе

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Nao~hime on Сря Дек 31, 2014 2:53 am

Не оспорвам правилата.

Коя съм аз да казвам кое е правилно и кое не? Правилата в нашия език са създадени много преди аз да реша да пиша, пък какво остава да ги уча... Предполагам, че текста изглежда по-добре, когато е правописно и граматично правилен, но нека не се залъгваме, че колкото и редакции да правиш, винаги остава някоя грешка, която не си видял или просто не знаеш, че правилото е друго.

Нека не се залъгваме, че форума е посещаван повече от потребители, които са под двадесет години. Повечето влизат за забавление, разпускане, миг на откровение, в което да изразят собствената си индивидуалност. И когато някой реши да им каже, че са допуснали някаква грешка - правописна, граматична, смислова - има вероятност да се обидят, да се ''спъне'' техния стимул да творят.

Смятам още, че към тези автори трябва да се подхожда със снизхождение, с подтикване...
По-меко...
и по-нежно...
Като цветята, макар сравнението ми да е сладникаво на този етап. Извинявам се за това.

Когато редовно поливаш цветето си, подхранваш го, сменяш пръстта в саксията, слагаш го на слънце или сянка според неговите особености, то ти се отблагодарява с прекрасни цветове. Радва те с уханието си. Авторите са като цветята - нужни са грижи, а не критики. Въвеждането на правило ще става по-лесно, когато пишещият това правило дава личния си принос, а не го изготвя въз основа на сухата догматика. С други думи - ако ти спазваш тези правила в творчеството си и изразяваш желание да помагаш или да посочваш очевадните грешки с приятелско отношение, а не с назидание, ще спечелиш много повече.

Предполагам, че ще си спечеля доста негативизъм относно този коментар, но изразявам собствената си гледна точка въз основа на личния ми опит. Аплодирам всеки, който спазва правилата за правопис, пунктуация и граматика. А тези, които не се справят, искам да ви кажа, че всеки един автор си има редактор - дори великите писатели са допускали грешки. ;)

Нека това не ви спира да творите!
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by -code name B- on Сря Дек 31, 2014 3:25 am

Определено съм съгласна за това, че всеки прави грешки. :) Няма безгрешен човек на тази планета..Просто сметнах, че темата ще е от нужда за форума. Нито съм целяла нападка, нито нищо. Приемете го като съвет ^^
avatar
-code name B-

Брой мнения : 175
Точки : 28
Join date : 28.12.2013
Местожителство : Добрич

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Nao~hime on Сря Дек 31, 2014 3:46 am

Ако бъдем по-взискателни, правилата в българския език няма да се изчерпват с настоящата тема. Иначе (съгласи се с мен!), нямаше да учим български език дванайсет години в училище, нали?

Аз не пледирам, че темата не е нужна във форум, чиято насоченост е писането, просто казвам, че форматът на форума е беден от към емоция. Пишеш едно, слагаш дори емотикона, но думите са като нож с двойно наточено острие. Понякога онова, което си искал да кажеш е разбрано погрешно. Друго си е вербалния разговор очи в очи, където ти се дава възможност да гледаш мимиките, гримасата или очите на събеседника си.

Ето защо общуването тук е по-трудно, понеже потребителите не се познаваме лично.

Ако аз пишех и някой отдолу ми бе писал, че съм сбъркала тук и тук, че не съм си подредила изречението смислово или съм сбъркала препинателния знак, тогава...

Много бих се разочаровала.
Щеше да ми стане криво, че въпреки цялото си старание, в което съм вложила част от себе си, някак си е останало незабелязано, понеже забележките, макар и в градивна насока, по някакъв глупав начин са ме натъжили и наскърбили. Това е просто пример и молба към онези потребители, които обичат правилата в българския език и се дразнят от допускането на грешки.

Имайте впредвид, че дори Стивън Кинг /краля на хоръра!/ пише без да поставя препинателни знаци. Най-краткия разказ е от шест думи без заглавие, няма пролог, нито епилог... Но ви гарантирам, че когато прочетох тези шест думи, ме заболя сърцето.

Истината е, че понякога творчеството трябва да бъде изразявано под всякаква форма.
С правила
или
без правила.
Има ли значение? Важното е да откриеш себе си сред написаното.

Това не е критика към автора на темата. Искам дебело да подчертая това.
Това е молба да бъдем по-толерантни и по-отзивчиви. Не вярвам да ни струва много, нали?
avatar
Nao~hime
Админ
Админ

Scorpio
Брой мнения : 1880
Точки : 1453
Join date : 27.09.2013
Години : 35
Местожителство : ... когато сънищата са реалност, а реалността е сънища...

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Raixx ;3 on Сря Дек 31, 2014 11:51 am

Темата е създадена с цел да помогне писането БЕЗ ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ.
Никой не казва нищо за смисловата подредба, идеята на историята и т.н. Никой не може да те научи на това. Идеята на темата не е да критикува авторите, а да подпомогне по-приятното и увлекателно четене.


avatar
Raixx ;3
Главен Админ

Virgo
Брой мнения : 135
Точки : 190
Join date : 22.03.2011
Години : 21
Местожителство : София

Вижте профила на потребителя https://www.facebook.com/dawaylando

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Only :3 on Чет Яну 01, 2015 5:41 pm

Аз също доста се дразня на грешките,допускани от незнание. Все пак пишем на родния си език и да допускаме грешки в елементарни думи не е никак добре. Mimarin каза,че повечето тук сме под двадесет години,но това не означава,че ни е простено допускането на елементарни грешки. Вярно е,че трябва да си помагаме едни на други,но това не означава,че не трябва да показваме грешките си. Това е нещото,с което авторите трябва да се преборят - критиката. Знам,че ние не сме тръгнали да издаваме книги и да ставаме писатели и правим това за забавление,но е глупаво да се подхожда толкова неотговорно. Все пак,щом пишеш нещо и го публикуваш,то ти искаш да получиш отзиви и най-лесния начин всички да са добри е да си провериш грешките. Друг е въпрса за това колко нелепи неща има тук,които са пълни с всякакъв род грешки(не само правописни и пунктуационни),но никой не иска да каже на автора,да не би да "спъне" творчеството му. Когато пиша,никога не го правя директно във форума. Word е по-добре,защото показва къде има грешка и поправката е по-лесна. Грешките и най-вече това,че никой не ги отбелязва ме накара да спра да чета нещата тук. Следя само няколко фика,които са ми харесали още с началото си (преди месеци).


О, знам: не ще съм същият тогава - 
очите ще останат без искри,
сърцето ми докрай ще се разнищи,
във него ще пресъхне песента
и то ще заприлича на огнище,
в което ровят с пръчка пепелта...
avatar
Only :3

Aquarius
Брой мнения : 304
Точки : 45
Join date : 15.10.2012
Години : 21
Местожителство : Пловдив

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by The_Shawol's_Jungle on Пон Апр 20, 2015 7:00 am

Много си права.. -code name B-
avatar
The_Shawol's_Jungle

Libra
Брой мнения : 86
Точки : 114
Join date : 14.04.2015
Години : 24

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by -code name B- on Нед Апр 26, 2015 11:37 pm

Време за ъпдейт. Как съм го пропуснала това толкова важно нещо не знам.

Членуване
Това може би е най-допусканата грешка при писането. Нека поясня кога се пише "я", кога"ят" и кога "ът" и "а".

Всъщност, колкото и трудно да ви е било да запомните кога кое да използвате, сега е моментът да разберете, че изобщо не е трудно.

Пълен член (-ят ; -ът) се пише, когато думата може да се замести с "той".
Пример: Часовникът спря. (ТОЙ спря) ; Часовникарят работеше до късно. (ТОЙ работеше до късно)

Краткият член винаги се използва, когато пред думата има предлог и може да се замести с "него".
Пример: Момчето отиде при часовникаря. (Момчето отиде при НЕГО)
Няма как в случая да напишете "Момчето отиде при часовникарят", защото един вид ще изглежда така: "Момчето отиде при той.", което няма абсолютно никакъв смисъл.

Надявам се, че сте разбрали и ще си вземете бележка. :)

avatar
-code name B-

Брой мнения : 175
Точки : 28
Join date : 28.12.2013
Местожителство : Добрич

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Park-Ni-Chan on Пон Апр 27, 2015 5:00 pm

Добре, аз като на всяка манджа мерудия да кажа някои неща. Първо искам да кажа грешки, които по принцип аз допускам. Пълния и аз го греша, не знам човек, който докато се е увлякъл в четенето да не го греши. Но някой и някого доста често се бъркат, когато можеш да заместиш това местоимение с той е някой, а когато можеш да го заместиш с него е някого. Нещо друго, което съм забелязала във форума е, че деепричастията не се използват по предназначение Действието, означено с деепричастие, и действието, означено с глагола сказуемо, винаги се извършват от едно и също лице (подлога в изречението). Понеже, когато напишеш поредната част от фика си и като тръгнеш да я четеш всичко ти изглежда много вярно има два варианта за проверка 1. Или изчакваш няколко дни да ти изглежда, че четеш нещо чуждо и по- лесно да си видиш грешките и 2. когато копираш текста в поленцето просто трябва да се скролне нагоре и да се прочете нагоре. Непознатите думи са подчертани с червена лента, натискаш десен бутон и то ти показва правилното изписване (ако изобщо ме разбрахте).
Нещо, което лично много мен ме обижда са мнения като тези по- горе, където някои хора казват "трябва да знаеш родния си език", абе хора бас ловя, че и вие правите грешки и не знаете как се пише всяка една дума в "българския език". Мисля, че повечето хора във форума са достатъчно грамотни и грешките им не са толкова дразнещи, ако търсим косурите на другите, какъв е смисъла да четеш. Защото аз предпочитам да се наслаждавам на богатството и креативността на писателите. няма човек, който да знае всяко едно изключение в нашия език(например какОфония, кръвообрАщение, отверТка), защото той е достатъчно труден. А запетайте, освен на ключовите места, не дразнят пропуски. И фрапантни грешки като Учи, Уши, Оста, раЗтение, иЗкам т.н. Това са си лично мой виждания.


avatar
Park-Ni-Chan
VIP

Scorpio
Брой мнения : 278
Точки : 743
Join date : 06.01.2015
Години : 21
Местожителство : Велико Търново

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Gery_Blue_Star on Пет Окт 16, 2015 8:35 pm

Аз просто ще благодаря за темата, защото смятам,че наистина е нужна и полезна. Самата аз колкото и да редактирам и проверявам творенията си, допускам купища грешки, които като забележа на по-късен етап ми иде да изпепеля с очи. Съгласна съм с всички мнения тук и мога само да благодаря за тях. Благодаря за това, че сте се заели да помогнете на всички във форума, самата аз ще се оповавам на съветите ви. Благодаря ви!
avatar
Gery_Blue_Star

Scorpio
Брой мнения : 465
Точки : 72
Join date : 20.06.2013
Години : 22
Местожителство : Bulgaria

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ПРАВОПИС

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Можете да отговаряте на темите